Conversie

Conversie: als het doel van je website bereikt wordt

Conversie is als een bezoeker van je website of webpagina precies doet waarvoor je die website of webpagina hebt ontwikkeld, als de bezoeker het doel ervan bereikt.

 

Diverse websites, diverse doelen, diverse conversies

Het doel verandert van website tot website en zelfs van webpagina tot webpagina.

  • Bij een webshop is het logische doel een bestelling. De conversie is dan bereikt als de bezoeker de bestelling verstuurd of betaald heeft. Maar ook het downloaden van een handleiding kan op zichzelf al een conversie zijn.
  • Een voorbeeld van een conversie voor een informatieve overheidswebsite is als een bezoeker een informatiefolder heeft gedownload. Een ander mogelijk doel is het succesvol inplannen van een afspraak.
  • Een website van een bouwfirma kan als conversie hebben het invullen van een offerteaanvraag, het invullen van het contactformulier of als de bezoeker de telefoon neemt en telefonisch informatie vraagt. Die laatste conversie is moeilijk te meten, natuurlijk

iPower helpt u bij het verbeteren van de conversie van uw website. Neem contact op voor vrijblijvend advies.

 

Bepaal een waarde voor de conversies van je website

Helemaal mooi is het als je de waarde van een doel kunt bepalen. Voor een bestelling is dat gemakkelijk – de winstmarge van het bestelde product – maar klanten komen vaak terug. Als je die waarde incalculeert, kun je verwachtingen op langere termijn bepalen en daar rekening mee houden.

 

Gebruiksgemak bepaalt in belangrijke mate de conversie

Het gebruiksgemak van je website heeft een belangrijke invloed op de conversie. Als je het bezoekers moeilijk maakt om het doel te bereiken, verliezen ze hun geduld en klikken ze weg, naar de concurrentie.

Voorbeelden waarom mensen wegklikken:

  • moeilijk betalings- of bestellingsproces: als bezoekers van je webshop wel willen bestellen, maar eerst een te lang bestelproces moeten doorlopen of te veel gegevens moeten invullen voor de betaling rond is, raak je ze ergens halverwege kwijt.
  • Moeten gebruikers van je website van de ene naar de andere webpagina klikken voor ze vinden waar ze mogelijk naar op zoek zijn? Ook dan vertrekken ze snel naar de concurrentie.
  • Biedt je website te veel informatie en zien bezoekers door de bomen het bos niet meer? Is de navigatie van je website niet overzichtelijk genoeg zodat bezoekers niet weten waar ze terecht zullen komen? Ook dat zijn aspecten die de conversie van je website negatief beïnvloeden.

 

Goede calls-to-action: de belangrijkste motoren van conversie

Een andere belangrijke en vaak vergeten invloed op conversie: goede calls-to-action.

Een call-to-action is een actieve aansporing tot de bezoeker om meteen ‘iets’ te doen:

  • Mensen doen veel sneller iets als ze ertoe worden aangespoord.
  • Een website met alleen zakelijke informatie of een website die uitnodigt om actie te ondernemen: internetgebruikers waarderen de laatste altijd hoger dan de eerste.

Calls-to-action dragen het meeste bij tot conversie: bezoekers nemen niet alleen de informatie van de website op maar doen er ook iets mee, gaan tot de actie over. Calls-to-actions maken uw website echt interactief.

Vaak is het resultaat van een call-to-action meetbaar: ‘Download hier de handleiding van de DustBuster-stofzuiger’ leidt de bezoeker naar een andere webpagina. In uw websitestatistieken ziet u hoe vaak die webpagina bezocht is, dus ook hoe vaak de call-to-action succes had.

Voorbeelden van calls-to-action:

  • Stuur deze pagina door naar een vriend
  • Klik hier voor al onze promoties
  • Ontvang ieder maand een gratis e-marketingtip –> – uw e-mailadres –
  • Raadpleeg onze Facebook-pagina voor last-minute informatie over onze acties.
  • En de ‘all-time favourite’: Bestel nu en ontvang een gratis geschenk!

 

Meten is weten, dus track je bezoekers

Om conversie te kunnen beoordelen en te verbeteren, moet je weten hoe een gebruiker zich gedraagt tijdens een bezoek aan je website. Daarom is het belangrijk om bezoekers aan je website te tracken, want meten is weten.

Google Analytics is een prima hulpmiddel om het surfgedrag van je websitebezoekers te meten, maar niet het enige. Het voordeel is dat Google Analytics gratis is, maar besef wel dat Google veel uitgebreider gebruik zal maken van de gegevens verzameld op je website dan jij dat ooit kunt doen.

Bel ons – +31 85 208 27 30 (NL) of +32 3 641 66 83 (B) – of mail ons – infoNL@ipower.eu – voor een professioneel advies over conversie

Video: volledige controle over de content die je bezoeker echt te zien krijgt

Goede content is eveneens belangrijk voor een hoge conversie, maar je kunt bezoekers niet dwingen om net die informatie tot zich te nemen die jij hen wilt meegeven. Maar mensen kijken graag filmpjes en zijn wel aan te zetten om een – korte, aantrekkelijke – video aan te klikken. Daarin laat je de bezoeker precies dat zien wat je wilt meedelen, met de nodige calls-to-action. Door die volledig controle over de inhoud kun je een bezoeker precies sturen naar waar je hem of haar wilt hebben. Vandaar dat efficiënte video’s de conversie van je website flink kunnen opkrikken.

Meer info over efficiënte videomarketing? Neem contact op met iPower!